Nyár - Az utazók hasmenése

Az utazók hasmenésével (Tavellers diarrhea) 21 éve ismerkedtem meg. Az első nagyobb tengerentúli utatazásomat keserítette meg, mivel városnézés helyett  illemhely turizmussá változtatta utazásomat. Az első pár alkalommal az utazók hasmenéséről teljesen felkészületlenül és tájékozatlanul indultam útnak,ezért eléggé megnehezítette akár szabadságom, akár távoli konferenciákon való részvételemet.

A tünetek a repülés során jelentős felfúvódással, és gyakori, vizenyős hasmenéssel jártak, melyeket szerencsésen át lehetett vészelni a repülőn és a reptereken sűrűn elhelyezett illemhelyek miatt. Először a sörre, később a steril reptéri ételekre gyanakodtam, majd az időeltolódásra fogtam, de amikor már hosszabb autóutazások során is fellépett elbizonytalanodtam. Végtére elfogadtam, hogy utazásaim állandó kellemetlen kisérője lesz ez a jelenség. Kipróbáltam sokféle tablettát, próbáltam a repülőn nem enni, vagy sokat inni, még vizet is, valamint nagyapáink gyógyszerét a páliknás fertőtlenítést is alkalmaztam - kevés sikerrel. Mondjuk az alkohol átmenetileg segített a hasmenést kisérő szorongás leküzdésében:)

Most Thaiföldön ülök csodálatos trópusi monszunban és feltűnt, hogy ezt a közel teljes napot kitöltő utazásomat nem kísérte a hasmenés. Nem volt! Ezúttal nem kisérleteztem semmivel, ittam, ettem a repülőn, az átszállásoknál pedig nem a WC-keresgélés töltötte ki az időmet. 

Az egyetlen különbség a mostani utazásom és az eddigiek között az, hogy jóideje szedem a Herbaferm cseppeket, melynek számos kedvező hatását tapasztalom a mindennapokban otthon, ezért magammal hoztam egy üvegcsévvel erre az útra is. Itt is folytatom a napi kétszer, reggel és este egy egy pohár vízben a néhány cseppes rutinomat. A palackos vizet megízesítem, jobban is esik. Az is feltűnt, hogy elfogyaszthatok bármilyen ételt - melyek változatosságáról Thai házigazdáim naponta gondoskodnak, a korábbi szaladgálós mellékhatások nélkül.

Utána néztem az utazók hasmenésének a Neten, és elképedve látom, hogy ez a kérdés 30-70%-át érinti a távoli uticélok szerelmeseinek, főleg az egzotikus uticélokat látogatók körében magas az utazási hasmenések gyakorisága. 

A nyári szünidő közeledtével a nagyobb utazásokra továbbra is magamnál tartom a Herbaferm cseppeket és a nyaralásokon sem szüneteltetem a cseppeket, mievel ezek jelentősen javították a közérzetem.

Köszönöm Herbaferm!
Jó emésztést és kellemes nyaralást kívánok!


Bóday Ádám

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.