Ajánló: TEDx előadás a mikrobiomról

Rob Knight Mikrobiom kutató TED x előadása 17 percben megismertet a mikrobiom szerepével. Felteszi a kérdést, vajon a mikróbáink tesznek-e azzá, akik vagyunk? És persze megtesz mindent, hogy erre a kérdésre válaszoljon. 

Olyan összefüggésekkel ismertet meg, melyek alapján felismerték, hogy a szúnyogok miért kedvelik egyikünk, másikunk vérét és miért kerülnek el egyeseket. A válasz a bőrünkön lakó (szimbionta) mikroorganizmus összetéttelének eltérésében keresendő. Más más mikróbák, más más anyagcserét folytatnak, ezért válogatnak a szúnyogok közöttünk. 

Felveti, hogy mikrobiomunk szerepet játszik a párválasztás során (az már bizonyítot, hogy  a muslincáknál ez a legfontosabb :) )
A velünk szimbiózisban élő mikróbák vizsgálata során felismertek jópár szoros összefüggést, melyek alapján kijelenthető, a mikrobiom segít ételeink emésztésében, befolyásolják ezzel anyagcserénket, segítik, kiképzik immunrendszerünket, segíthetnek betegségeink leküzdésében, illetve befolyásolják viselkedésünket, hatással vannak hangulatainkra, érzéseinkre.

Az előadásban bemutatja a korszerű informatikai eszközökkel illusztrált mikróba térképünket, melyen nyomon tudjuk követni a gyermekek mikrobiomjának fejlődését is. Az előadásból megtudhatjuk, hogy testi sejtjeinkhez képest 10 szeres tömegben élnek velünk, rajtunk. 

Megtudhatjuk, hogy például az elhízást 90%-os pontossággal jellemzi mikrobiomunk összetétele, amíg genetikai állományunk ezt legfeljebb 65%-os mértékben jelzi előre.
Megismerhetjük a mikrobiom és az elhízás, valamint az alultápláltság közötti összefüggést, melyet ellenőrzött laboratóriumi állatkísérletek illusztrálnak. 
Az előadást javaslom minden érdeklődőnek, remélem hasznukra válik!A könyv beszerezhető itt:

Jó emésztést!

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.