A Böjt

A Böjt

Egy nagyszerű előadást volt szerencsém meghallgatni szombaton Kautzky Szemők Adrienntől a böjtről. Az előadás két órája észrevétlen elrepült, a közönség az igazi Csíkszentmilályi által leírt flowt tapasztalta meg. Az idő megállt, a jelenlétet az ismeret töltötte ki, fókuszáltan és osztatlan figyelemmel fogadtuk az információkat. Tavasz van a természet rohamos ütemben éled, Ez a regeneráció ideje. Újuljunk meg mi is, vegyük fel a természet ritmusát!

Az éves ritmushoz alkalmazkodva megindulnak az életnedvek, a föld felmelegszik, a növények hajtanak, a magok sarjadnak. Minden élőlény érzi a természet ébredésének átütő erejét tavasszal. Az ébredés, az új kezdet tiszta lapot igényel. A téli, nehéz, tartalmas ételek után szervezetünknek meg kell tisztulnia, fel kell készülnie a friss, zsenge táplálék fogadására. Az átállást legjobban a böjt szolgálja. A böjt testi lelki folyamat; tudatos, szabad döntés az anyagi és a szellemi megújuláshoz. Minden ősi kultúra, minden vallás tartalmazza, előírja a böjt valamilyen formáját. A böjtölés megszabadít a felhalmozott salakanyagoktól, szabaddá teszi a testet és tisztává a gondolkodást. Hírességek, nagy gondolkodók, példaképek mindnyájan böjtöltek, kövessük példájukat!

A böjtölés élettani értelemben egy rendkívül egyszerű folyamat. A testtől megvont szilárd táplálék lehetővé teszi az anyagforgalomban elfáradt szerveknek (az emésztőszerveknek) a nyugalmat, pihenést, mely elengedhetetlen azok regenerációjához. Az éhség egy csodálatos ajándék, mely a test energiaigényét a nyugalmi folyamatok során keresztül csökkenti, lassítja a pulzust, csökkenti a vérnyomást - teljesen természetes módon. A szervezet raktárainak mobilizálását is az éhség megtapasztalása indítja el, hormonjaink is a raktározott anyagok felhasználására ösztökélik szervezetünket. A raktárakban tárolt salak és méreganyagok is ilyenkor tudnak kiürülni testünkből. Szellemünk is megtapasztalja, hogy képesek vagyunk az anyagi folyamatoktól független működésre - ez az érzés felemelő. A kiválasztás, mely megtisztít, a böjt második szakaszában igen intenzív, májunk, vesénk és minden pórusunk, azon dolgozik, hogy kiválassza a káros és szükségtelen anyagokat. Böjt harmadik szakaszában a tisztaság, szabadság és függetlenség nagyszerű állapotát élhetjük meg, tiszta lapot biztosítunk az új élet megindításához.

Számos kutatás igazolja, hogy a böjtölés során a szervezet inzulin termelése csökken, tehát a cukorbetegség előszobájának tekinthető inzulin rezisztencia (a sejtek hozzászokása és érzéketlenné válása a folyamatosan jelen lévő inzulinhoz, melyet a rendszeres szünet nélküli szénhidrát bevitellel okozunk) csökken, a sejtjeink újra fogékonyak lesznek rá. Az éhséghormon, a ghrelin hatására mobilizálódnak zsírraktáraink, melyekből jelentős energiatartalmú ketontestek (pl. béta-hidroxivajsav) látják el mitokondriumaiunkat (sejtjeink erőműveit). Ez a koncentrált energiahordozó megnövelt munkabírást és összpontosítást eredményez, ez a magyarázata szellemi és testi teljesítőképességünk paradox növekedésének a böjt alatt. Az inzulin termelés csökkenése a növekedési hormon termelésének emelkedését hozza, mely a regeneráció és a test épülésének alapvető irányítója. Szerencsénkre a tavasszal induló természet friss és könnyen emészthető tápanyagokkal ajándékoz meg, melyek fogyasztása a test megújítását nagyban segíti.

A böjtöt többféle ősi, tradicionális, modern és korszerű (trendi) és divatos formában is választhatjuk, kedvünk szerint. Igen fontos, hogy alkatunk, beállítottságunk szerint a számunkra legjobban passzoló módon végezzük!

Az Interneten bőséggel találunk információt különböző minőségben a különböző böjtökről. A következő ajánlásokat meg kell fontolnunk, mielőtt belekezdünk:

Nem mindenkinek ajánlott a böjt! Gyermekek, növekedésben lévő fiatalok, áldott állapotban lévő, vagy szoptató anyukák ne böjtöljenek, illetve azok, akik egészségi állapota nem engedi meg, kizárólag orvosi konzultációt követően, orvosi felügyelet mellett határozzák el a böjtöt, és annak minőségét.

Szabad döntés indítsa el a böjtöt, ne kényszerből végezzük, mivel hatalmas különbséget jelent szervezetünknek a tisztító böjt és a stresszes éhezés.

A böjtre fel kell készülni, nyugodt körülményeket és a változást toleráló állapotot kell biztosítani, melynek során, a böjtöt megelőzően csökkentsük az adagokat, mondjunk le a nehéz ételekről és a repetáról.

A böjtöt, annak befejezése után könnyű ételekkel törjük meg, a fokozatos átmenet igen fontos, a nehéz ételek és a nagy adagok veszélyesek ilyenkor.

A böjt előtt és alatt a természetes étrend kiegészítő Herbaferm cseppek rendszeres fogyasztása a regenerációt segíti, illetve a felszívódás hatékonyságának javításával segít a korlátozott tápanyagbevitel mellett biztosítani annak hasznosulását.

Szép tavaszt, sikeres megújulást!

Az én kedvenc böjtöm szájhagyomány útján jutott el hozzám, eredetéről annyit rebesgetnek, hogy az ókori Róma dekadens tivornyái után alkalmazták a test és lélek megtisztítására. Ez a böjt a 10 napos gyümölcs böjt.

Nemcsak a hedonista megfontolások, hanem a gyümölcsök fogyasztásával együtt járó cukorbevitel, és a strukturált rostfogyasztás miatt áll közel hozzám. Az édes gyümölcsök cukortartalma miatt nem kell lemondanom a normál aktivitásról, még sportolni is tudok mellette, illetve a gyümölcsök rosttartalma a beleknek ad munkát, azok nem “üresjáraton korognak”.

A tavaszi gyümölcs böjtöt alma, narancs és banán alapon végzem. Az alma legyen kíméletes tárolású, hazai vegyszermaradék mentes, a déli gyümölcsöket meg pucolva fogyasztom :) .

A kúra alatt naponta 2-2,5 kg gyümölcs a menü (90 kg élősúly mellett). Ezt, (mégha nem is trendi vízivós) csak akkor egészítem ki egy-egy kis pohár vízzel, ha szomjas vagyok. Az első nap jól bírható, a második és harmadik nap kritikus, ilyenkor nagyjából egy muslicával vagyok egyenértékű, munkavégzés és barátságosság tekintetében. Ilyenkor az elején intenzíven tisztul a rendszer, izzadok, és szabadulok a salakoktól. A negyedik, ötödik naptól a könnyűség érzése mindenért kárpótol, és ez ki is tart a tizedik napig. A böjt törését egy finom zöldséges levessel végzem, és boldogan érzem az ízeket, élvezem a tisztaságot.

Figyelni kell arra, hogy növényvédő-szerek és tartósító oldatok lehetnek a kereskedelmi forgalomban kapható kommersz gyümölcsökön, melyek sokkal több kárt okoznak, mint amit a gyümölcsböjt segít, ezért nem mindegy, milyen forrásból szerezzük be a betevő gyümölcsöket.

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.