Rágós kérdések

Ami naponta körülveszi, a gyerekek azt látják és abba tanulnak bele, ha ülőhelyet látnak valahol, azonnal le kell ülni. Ha nem ül, akkor valamire támaszkodik. Akár ül, akár áll az ember, nem mindegy, hogy milyen módon teszi. Ha azt látja a gyerek, hogy mindenki gyorsan fal körülötte, dönti magába az innivalót, miért ne tenné ő is ugyanazt? Tetszik, vagy sem, a gyermek a család tükre.

A test biológiailag úgy áll össze, hogy az anyagfeldolgozás minősége, az anyagcsere hatékonysága a külsőn megmutatkozik. A genetikai adottságokon túl, „amilyen a belbecs, olyan lesz a külcsín”. Az anyagcserét azonban nem csak a táplálkozás minőségi mutatói befolyásolják! Meghatározó az is, hogy jut a gyomorba az étel, vagy milyen minőségű a rágás? De az is hatással van az anyagcserére, hogy milyen minőségű a légzés, vagy éppen mennyit mozog az illető.

Fedezzük fel, hogy hol van probléma!

A látható és a nem látványos területek, amelyeket most szemügyre veszünk az alábbiak:

  1. testtartás
  2. légzés
  3. arcizmok működése

A rossz testtartás gyakori jelenség pedig mindenkinek van egy elképzelt ideálja, egy tökéletesnek gondolt testtartása. A testtartás ugyanis az egészségi állapotot is mutatja.

A légzés annyira alapvető élettani funkció, hogy talán nem is kérdés, miért fontos. A légzés minősége azonban már újabb problémát vet fel. A megfelelő légzéshez megfelelően működő izomzat is szükséges., de szinte észrevétlenül is meg tud változni a légzés minősége. Abból is baj lehet ha kevés a levegő, de abból is baj lehet hosszútávon ha túllélegzik valaki. A túllégzés a szervezetet szépen lassan teszi tönkre, hiszen alapvető anyagcsere, amely a sejtek működésére nagyhatással van.
A légzésben fontos szerep jut a testtartásnak, mert az egész törzs biztosítja a megfelelő helyet a légzés során a tüdőnek.

Az arc izomzata többnyire ritkán megfelelően edzett terület. Az évek és „feladatok súlya alatt” kisimulnak a kerek orcák, lefelé kezdenek görbülni az ajakzugok. Elkezdenek elszíneződni a szemalatti területek, sokszor majdnem eltűnnek vagy kifelé fordulnak az ajakak. Ha az öné vagy gyermekéé ilyen, akkor nagy valószínűséggel nem megfelelően működnek az arc és beszédszervi izmai. Említést kell tenni még arról is, hogy a nyakon csíkok, ráncok vannak, az áll alatt kis toka keletkezik és a nyak szinte tömbszerű. Idetartozik az is, hogy nem rág, jellemzően épphogy csak a szájba kerül a falat és már csúszik is tovább. Képes fél liter folyadékot majdnem egy húzásra meginni és ha valami rágósabb falat kerül az útjába, vagy kikerüli, vagy egyben nyeli le. Ha a nyeléshez valamilyen látható grimasz jelenik meg az arcon, az is egy figyelmeztető jel. Ha a beszéde nehezen érthető mások számára, mert túl gyors, vagy gyors is meg elnagyolt is a szavak megformálása, ez is utal arra, hogy nem megfelelően működnek az orofaciális (száj-, arc- fejnyaki) izmai. Ha beszéd közben még a nyelve is kibukkan, akkor teljesen egyértelmű. És mindenképpen el kell gondolkodni, ha a fogazat kesz-kusza.

A kialakult fizikai állapotot a Páciens „idézte elő”, hosszú évek alatt. A fogazat nem varázsütésre válik olyanná, amilyen. Az orrmandula, vagy garatmandula nem egy éjszaka leforgása alatt lesz túlméretes, az állkapocskattogás vagy fájdalom, valamint a reflux kialakulása éveket igényel, a nyak-, a hát- és a derékfájdalom, a lúdtalp, a horkolás, a térdfájdalom, a bokafájdalom, mind-mind évek alatt alakul ki.

Dsmile terápiás tréningben azt a biológiai törvényszerűséget használjuk ki, hogy a szervezet alapvetően a túlélésre törekszik. A szervezetünk számára optimális megoldásokat támogatja.

Nézzünk egy példát! Szájlégzés esetén azt a rendkívül fontos működéstechnikai esetet vegyük alapul, hogy a légzés szerve az orr. Az orrban találhatók szűrőberendezések, a hajszálerekkel átszőtt nyálkahártya, a külső levegőt felmelegíteni képes orrkagylók. Ha az orr minimálisan vesz részt a légzésben, akkor csökkenni fog a használhatósága. Hasonlóan egy használaton kívül lévő ereszcsatornához, amelybe hosszabb idő elteltével levelek kerülnek, fészket rak egy madár. Természetessé válik, hogy nem használjuk. De egy hatalmas esőzéskor, amikor nagy szükség lenne rá, nem képes elvezetni a vizet és beázik a ház. Ha csak azt javítjuk meg a házon, ami beázott, a következő nagy esőnél megint be fog ázni. Mindez addig fog így menni, amíg az ereszcsatornát nem takarítjuk ki és nem kezdjük el ismét használni.

Ha valaki nem rág, akkor nem tud megerősödni a rágás során használt izomzat – a nyelv, a rágóizmok, az állkapocs izmai, a lágyszájpad izmai, az arcizmok. De nemcsak ezek nem tudnak megfelelően fejlődni. Az embrionális fejlődés korai szakaszában, amikor szétválik az idegrendszer, a bőr, a tápcsatorna is önálló fejlődésnek indul. Ebben a szakaszban jól látható, hogy a csatorna egyik vége a száj a másik pedig a végbélnyílás. Ezeket a területeket szfinkterek – gyűrűs izmok – működtetik. Összehangolt munkájuk szükséges ahhoz, hogy a bevitt táplálék megfelelően szívódjon fel, a felesleg pedig kiürüljön. Amikor beleharapunk egy falatba, elindul a „tápanyag-feldolgozó üzem”. A rágás készíti elő a feldolgozó rendszert. Ha nincs pépesítve a falat, akkor a gyomor sem fogja tudni megfelelő állapotba hozni a további szakaszok számára. Jó részét nem megfelelően fogja feldolgozni a test, az egyensúly felborul, és a „gazdatest” hízásnak indul, esetleg hasmenéssel, vagy épp szorulással fog küzdeni. A reflux is nagyrészt a száj izmainak nem megfelelő állapota miatt alakul ki. A száj zárvatartása és a nyelv megfelelő pozíciója tartja csukva a gyomor felé a csapóajtót. Renyhe izmok mellett a csapóajtó résnyire kinyílik, és a gyomorsav felpárolog a nyelőcsőbe, légcsőbe. A savgőz kimarja ezek érzékeny nyálkahártyáját és a tüdőbe kerülve asztmát okozhat.

A test, a számára optimális változásokra viszonylag gyorsan és jól reagál, ezért jellemzően három hónap alatt már látható javulást lehet elérni. Ehhez azonban fontos, hogy ne csodára várjon.

Több éves tapasztalataink azt mutatják, hogy némi odafigyelés és önmegfigyelés mellett már A Dsmile alapozó gyakorlatok is pozitív hatást váltanak ki.

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.