Az emésztés rendszeres karbantartása 

Az emésztésben belső szerveink és a bennük élő mikroorganizmusok lényeges, egymástól el nem választható szerepet vállalnak.  

Az emésztés és a tápanyagok felszívódási folyamataiban a kiegyensúlyozott, mértékletes és vegyes étrend kiemelkedő fontosságú, mivel ez egyaránt biztosítja az immunrendszerünk felkészültségét és a megfelelő tápanyag ellátottságot szervezetünk számára.  


Tápcsatornánk a bevitt élelmiszerek által folyamatosan érintkezik a külvilággal. A bevitt élelmiszerek minőségét és mennyiségét étrendünk és életmódunk határozza meg. 
 


A belekben élő mikroorganizmusok rendkívül sokszínű, 1000-es nagyságrendű változatosságot alkotnak. Életmódunk, szokásaink és táplálkozásunk sajátosságai miatt a bél mikrobiom (bélflóra) egy-egy időben 60–160 faj életközösségéből áll össze, mely az ujjlenyomathoz hasonlóan teljesen egyedi.


Kiegyensúlyozott, egészséges alapanyagokkal való táplálkozás és rendszeres testmozgás mellett a bélflóra kiválóan teljesíti feladatát. Modern világunk kényelme azonban a mik- robiális közösségeket különféle szintetikus szerek bevezetésével fenyegeti. Ide tartoznak a higiéniai hatóanyagok, fertőtlenítőszerek, tartósítószerek és a korszerű gyógyszeripar csodás hatóanyagai is, továbbá ide sorolhatjuk a csapvíz klórtartalmát is. 
 

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.